Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

Παλαιοντολογικό - Φυσιογραφικό & Λαογραφικό Μουσείο Αλμωπίας


Για περισσότερες πληροφορίες, ξενοδοχεία, εστιατόρια διασκέδαση κ.α επισκεφτείτε τον τουριστικό οδηγό

www.loutrapozar.eu

Σε απόσταση 131χμ από την Αριδαία βρίσκονται τα Λουτρά, ένας παράδεισος φυσικής ομορφιάς στο κέντρο του οποίου βρίσκεται το Παλαιοντολογικό - Φυσιογραφικό & Λαογραφικό Μουσείο Αλμωπίας. Ιδρύθηκε το 1991 και είναι το μοναδικό στην Ελλάδα με μεικτό χαρακτήρα.

Στους χώρους του φυλάσσονται ευρήματα απο το πρώτο στην Ελλάδα σπηλαιοπάρκο αποτελούμενο απο 16 σπήλαια που υπάρχουν στην περιοχή. Πλουσιότερα σε ευρήματα είναι τα σπηλαία Α'και Β'όπως ονομάστηκαν, και ένα θεαματικό βάθρο βάθους 50 μέτρων, στον πυθμένα του οποίου βρέθηκε ανθρώπινος σκελετός, άγνωστης ηλικίας. Σημαντικό θεωρείται το εύρημα από το σπηλαιοκαταφύγιο Ζ που είναι η άνω γνάθος, με τον αριστερό κυνόδοντα, από απολιθωμένο τμήμα κρανίου της URSUS CT. ARCTOS(καφετιά αρκούδα) ηλικίας 10000 χρόνια περίπου και νεώτερα.

Όσον αφορά τα βραχογραφήματα, αυτά παρουσιάζουν ανθρώπους με
τεράστια χέρια, που φτάνουν μέχρι τις πατούσες των ποδιών. Στα κεφάλια
τους φαίνονται διάφορα στολίδια, ενώ σε μερικούς είναι τονισμένα τα γεννητικά όργανα.


Στο σπήλαιο Α' ανακαλύφθηκαν τα απολιθωμένα οστά της αρκούδας των σπηλαίων, τα οποία χρονολογούνται 120000 χρόνια πριν. Στο ίδιο σπήλαιο, στο βάθος, στον μεγάλο θάλαμο, υπάρχει μέσα οε σταλαγμιτικό υλικό φυσική λεκάνη με νερό, όπου είναι λατρεία αν κρίνει κανείς από τα όστρακα που βρίσκονται εκεί. Πιθανόν το σπήλαιο να ήταν και ναός νυμφών. Ταυτόχρονα,εντοπίστηκαν, απολιθώματα, που ανεγνώρισε το Εργαστήριο Γεωλογίας-Παλαιοντολογίας του Α.Π.Θ. Πρόκειται για Κοράλια του γένους CYCLOSERIS Κρητιόικής ηλικίας 70 έως 140 εκατομμυρίων χρόνων. Φως στα μυστήρια αυτά προσπαθεί από το 1990 να ρίξει η Σπηλαιολογική Εταιρεία Καβάλας οε συνεργασία και με το Α.Π.Θ.

Πηγή: γραφείο προγραμματισμού και οργάνωσης δήμου Αριδαίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου