Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

Ορειβασία

Ορειβασία

Για περισσότερες πληροφορίες, ξενοδοχεία, εστιατόρια διασκέδαση κ.α επισκεφτείτε τον τουριστικό οδηγό

loutrapozar.eu


Για τους λάτρεις της ορειβασίας το φαράγγι των Λουτρών μήκους εκπληρώνει τα όνειρα τους.
Οι διαδρομές με σήμανση έχουν όλες τα διακριτικά Μ2 (μονοπάτι στο δεύτερο ψηλότερο βουνό της Μακεδονίας) και τον αριθμό του μονοπατιού π.χ. Μ2/1 για το Ιο μονοπάτι.
" Η 1η ορειβατική διαδρομή με διακριτικό Μ2/1 μήκους 4,5 χμ. κατά μήκος του Θερμοπόταμου, οδηγεί στον καταρράκτη σε υψόμετρο 400 μ. Ο βαθμός δυσκολίας είναι μικρός.
" Η 2η ορειβατική διαδρομή με διακριτικό Μ2/3 μήκους 9 χμ. στην αριστερή πλευρά του φαραγγιού συναντάει τη Μ2/1 ένα χιλιόμετρο πριν τον καταρράκτη. Ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγαλύτερος.


" Η 3η διαδρομή μήκους 4,5 χμ. με διακριτκά Μ2/12 ξεκινάει από τα Λουτρά και καταλήγει στο Άνω Λουτράκι με μικρό βαθμό δυσκολίας.
" Συνέχεια της διαδρομής Μ2/1 είναι η διαδρομή με διακριτκά Μ2/5 μήκους 4,5 χμ. που οδηγεί στο μεγάλο καταρράκτη σε υψόμετρο 960 μ. Ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγάλος, εξαιτίας της μεγάλης κλίσης του εδάφους.
Επίσης, βραχογραφίες δηλώνουν πως οι σπηλιές χρησιμοποιούνταν από τους ανθρώπους της εποχής εκείνης ως καταφύγια.
Ύστερα από μελέτες παλαιοντολόγων διαπιστώθηκε πως στα σπήλαια αυτά ζούσε η πρόγονος της σημερινής καφέ αρκούδας με τρομακτικές διαστάσεις.
Η θερμοκρασία των σπηλαίων είναι σταθερή στους 17-18 οΟ. Τα ευρήματα των σπηλαίων βρίσκονται στο μουσείο που λειτουργεί στο χώρο των Λουτρών.

Πηγή: γραφείο προγραμματισμού και οργάνωσης δήμου Αριδαίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου